Wie is Els Haüser?

Mijn visie op therapeutisch handelen

Ik ben sinds 2007 psychotherapeut daarnaast heb ik 27 jaren ervaring als vormingswerker.

Mijn curriculum Vitae laat zich als volgt lezen:

  • Master in de Communicatiewetenschappen KULeuven
  • Psychotherapeut in de Interactionele Vormgeving – Educatieve Academie Berchem (4 jaren)
  • Opleiding rouwbegeleiding bij Emilie Fraterman en het Netwerk Palliatieve Zorgen te Wuustwezel
  • Opleiding als therapeut en begeleider verwerking van seksueel misbruik - de Bruyckere
  • Opleiding Mindfulness voor bij Edel Maex (jaaropleiding)
  • The European Certificatie of psychotherapy

Menselijk kan ik mezelf omschrijven als open en op zoek naar een beter en meer voldoening schenkend leven voor mezelf en mijn cliënten. Zelf ook telkens op zoek naar passende zelfzorg en verbinding met anderen.

Mijn wijze van werken omschrijf ik als niet-oordelend luisteren en aanwezig zijn. Ik zie therapie als het inzetten van mijn theoretische (psychologische) kennis gekoppeld aan mijn eigen levenservaring / levenskunst en opgebouwde vaardigheden. We starten vanuit een neutraal / positieve ingesteldheid, een grote waardering en respect voor alles wat het leven ons brengt.

Wanneer negatieve ervaringen, een mislukt of moeilijk huwelijk / relatie, opvoedingsproblemen, een ontslag, een ziekte, het verlies van een dierbare of brute pech het mentale welzijn van een mens verfrommelen tot voorbij het aangenaam functioneren, dan is professionele hulp een uitweg. Voor wie dat stadium heeft bereikt, en de moed heeft om te roepen is er mijn therapeutische hulpverlening.

In psychotherapie gaan is geen teken van onmacht. Het is net heel moedig en slim om hulp te vragen. Ik los jouw problemen niet op. Wel kan ik helpen om deze te analyseren, te begrijpen, te aanvaarden of aan te pakken.

Samen zoeken we naar de onzichtbare of onbegrepen aspecten die een situatie er anders doen uitzien. Ik leg misschien een andere klemtoon en creëer ruimte. Ik ondersteun en begeleid.

Welke garantie op genezing biedt psychotherapie? Dat hangt af van de ernst en de aard van de moeilijkheden. Psychotherapie brengt een ontrouwe partner niet terug en verandert ook niets aan werkloosheid. Psychotherapie kan er wel voor zorgen dat je beter tegen deze problemen opgewassen bent. Een verlegen mens zal na een jaartje therapie waarschijnlijk nog altijd niet het spreekgestoelte van het parlement beklimmen, maar zal toch niet meer verdrinken in eenzaamheid. Wie een garantie op eeuwigdurend geluk wil, is bij mij niet aan het goede adres. Maar ik kan je wel afleren om deze utopie achterna te hollen.

Els is geboren te Antwerpen in 1969, oudste van 3 zussen, partner van een industrieel ingenieur met kenmerken op het ASS spectrum en vriendin van een schare aan fantastische vrienden.